Zaboravljeni general pukovnik sa Soče  
     
 
IZLOŽBA U POVODU 150. OBLJETNICE ROĐENJA
VOJSKOVOĐE SVETOZARA BOROEVIĆA
 
 
 
U Atriju Hrvatskog državnog arhiva u 12. veljače 2007. godine otvorena je izložba Vojskovođa Svetozar Boroević u povodu 150. obljetnice rođenja ovoga austrougarskog feldmaršala i jednog od najpoznatijih generala u Prvom svjetskom ratu. Izložbu je otvorio dr.sc. Stjepan Ćosić, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva uz nazočnost brojnih posjetitelja.


     
 

Autor izložbe i kataloga, profesor Milan Pojić, načelnik Odsjeka za vojno gradivo Hrvatskog državnog arhiva na dokumentirani način predočio je život i djelo velikog domoljuba i vojskovođe Svetozara Boroevića, ali i drugih istaknutih Hrvata u Prvom svjetskom ratu. Na izložbi su predstavljena Boroevićeva pisma, najvrjedniji dio građe jer većina arhivske građe nalazi se u Austriji. U Boroevićevim pismima dugogodišnjem prijatelju Slavku Kvaterniku, u kojima feldmaršal Boroević pokušava riješiti svoj status nakon Prvoga svjetskog rata, a čiji su izvadci objavljeni i u katalogu izložbe, očituje se njegova hrvatska nacionalna svijest. Svetozar Boroević je u svojim istupima i pismima sve do svoje smrti uvijek izričito navodio da je Hrvat i da mu je domovina Hrvatska.

Vojskovođa Svetozar Boroević bio je najsposobniji austrougarski vojskovođa Prvoga svjetskog rata, a kako ističe autor izložbe, bio je jedini Hrvat koji je dobio odlikovanje vojskovođe. U prosincu prošle godine u Mečenčanima održan je znanstveni skup čime se komemorirala 150. obljetnica rođenja prvog nenijemca koji je u vojsci Austro-Ugarske Monarhije dobio čin feldmaršala. U okviru znanstvenog skupa postavljena je i izložba. Nakon Mečenčana izložba je 12. siječnja otvorena i u galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji. Daleke 1915. godine na sjednici Poglavarstva grada Petrinje, održanoj 6. studenoga, Svetozar Boroević proglašen je počasnim građaninom Petrinje, a zanimljiv je podatak da mu je otac sahranjen na petrinjskom groblju svetog Nikole.

Ova izložba je, kako kaže autor Pojić, trebala biti povod za istraživanje i valorizaciju života i djela vojskovođe i domoljuba Svetozara Boroevića, ali i niza drugih, nepravedno zaboravljenih, a istaknutih Hrvata u Prvom svjetskom ratu. Ta premali smo narod da si dopustimo odricanje od svojih slavnih povijesnih osoba ili da ih drugi svojataju.